14.3 C
Бургас
четвъртък, април 25, 2024

Община Бургас иска промени в наредбата за контрол на антените на мобилните оператори

Поради зачестилите сигнали и жалби на гражданите до бургаската общинска администрация във връзка разположението на антените на мобилните оператори, кмета и омбудсмана на града ще инициират дискусия с представители на Академията на науките, Министерството на здравеопазването и GSM операторите.             Целта на срещата ще бъде да се внесе яснота по въпроса има ли вредно въздействие електромагнитното поле от антените върху здравето на хората. Очаква се на дискусията да се вземе решение за  прилагане  на европейските практики за мониторинг на тази дейност. Според секретаря на Общината Божидар Кънчев има начини всеки жител на даден град сам да контролира параметрите на излъчване на електромагнитните устройства.

Паралелно с това Община Бургас обмисля варианта да закупи собствена апаратура за измерване на електромагнитното поле около базовите станции. Така във всеки един момент ще се осъществява независим контрол. Остарялата нормативна наредба обаче не позволява на общината да налага санкции. Общинската администрация може само да констатира и да отправи сигнал към Националния център за опазване на общественото здраве.

В друга община от бургаски регион Приморско пък тръгна подписка, в която 130 души са се подписали срещу антена на мобилен оператор, монтирана върху покрив на жилищна сграда. Те настояват за нейното премахване, както и за спешни промени в действащото законодателство, които да забранят монтирането на базови станции в населени места.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук