15.1 C
Бургас
четвъртък, март 28, 2024

Бургас празнува Никулден

Министър-председателят Бойко Борисов и министърът, отговарящ за българите в чужбина, проф. Божидар Димитров предадоха частица от Светия Кръст Господен на Сливенския митрополит Иоаникий по време на тържествената Никулденска литургия. Заедно с реликвата,  бургаският храм получи и частица от мощите на Свети Андрей Първозваний. На тържеството, въпреки недоброто си здраве, присъства и роденият в Бургас актьор Георги Калоянчев. Премиерът Борисов поздрави стотиците бургазлии пред храма и отбеляза колко е важно Бургас да почита името на Св. Никола.

По-рано на тържествена сесия на общинския съвет бяха връчени и званията „Почетен гражданин на Бургас“. Сред удостоените са музикантът от Юрая Хийп Джон Лоутън, директорът на БАН Акад, Никола Съботинов, сливенският Митрополит Йоаникий и др. Литийно шествие водено от Бургаското духовенство се отправи към морския бряг, където бе почетена паметта на загиналите моряци.

Празникът и почивният ден бе повод хиляди бургазлии да се включат в тържествата. Навсякъде се носеше аромат на печена риба и се лееше червено вино. На няколко места в Бургас се раздаваше безплатно и гореща рибена чорба. Празникът ще продължи до късно вечерта със запалването на коледните светлини на града.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук