16.5 C
Бургас
четвъртък, април 25, 2024

Обещаха милиарди долари приходи за България от „Бургас- Александруполис“

 Проектът „Бургас-Александруполис“ ще донесе милиарди долари приходи за България. Това заяви изпълнителният директор на проектната компания Транс-Балкан Пайплайн Владислав Емилянов на брифинг, след приключването на  първия международен конгрес „Интеграция и устойчиво развитие на Черноморския регион“.

„Компанията планира за строителството на петролопровода милиард и половина долара приходи за България. Освен това ще бъдат ангажирани и много български фирми за изграждането му в българския участък. За първите 20 години само за оперативни разходи компанията ще изразходи близо 2 милиарда долара. Транспортирането на нефт е процес, който изисква голямо потребление на електроенергия и разходите на компанията в тази сфера ще бъдат около 1 млрд. долара за следващите 40 години.“ , каза Владислав Емилянов. Емилянов сподели още, че разчетите направени от международни консултанти посочват, че Бургас – Александруполис ще донесе милиарди долари приходи в дългосрочен период, а практиката показвала, че инвестицията на 1 долар при такива проекти води до увеличение на БВП до 2,5 – 3 долара.

От компанията казаха, че се обсъждат и двата варианта за разтоварване на нефта, както на буйове в Бургаския залив, така и на пристанище. Съвременните технологии за строителство на петролопроводи, позволявали минимизиране на рисковите от екокатастрофи. От Транс- Балкан Пайплайн  обясниха, че самият тръбопровод е разделен на сегменти с блокираща арматура и ако има авария системата блокира автоматично. Разработена е и система за автоматично намаляване на налягането в тръбата. В най-лошия случай можело да се стигне до 2 тона разлив  на  нефт.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук