14.9 C
Бургас
петък, март 29, 2024

Планът за управление на Стария Несебър ще разчисти сергиите около църквите

 

 Планът за управление на Стария Несебър трябва да бъде готов в началото на следващата година, съобщи Йорданка Кандулкова –  директор на Националния институт за недвижимо културно наследство. Новият план ще гарантира опазването на паметниците на културата, ще разчисти сергиите и ще създаде правила за строителството и рекламната дейност в града- музей.

До момента в института са получени 35 преписки от жители на Стария Несебър, които искат да съобразят плановете на къщите си с изискванията на института. Все още обаче има жители на града- музей, които не смятат, че е привилегия да живеят в град на ЮНЕСКО .

Кметът на Несебър съобщи днес, че общината кандидатства по Оперативна програма „Регионално развитие“ за финансиране на създаването на нов културен маршрут. Проектът включва туристическа обиколка на храмовете в Стария град и реставриране на две църкви „Свети Йоан Кръстител“ и „Света Параскева“.

Несебър не е заплашен с изключване от списъка на ЮНЕСКО, това заяви днес заместник министърът на културата Тодор Чобанов. През май в Париж, България ще докладва пред Комитета за световно наследство за ситуацията в града. На форума ще бъде изслушан и доклада, изготвен от експертите на ЮНЕСКО. Министерство на културата очаква положителна оценка от предприетите мерки на за опазване на културното наследство в Несебър.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук