13.2 C
Бургас
петък, април 26, 2024

57 стихотворения на Петя Дубарова излизат на английски

Преди 3 години в Къща музей „Петя Дубарова” се проведе пресконференция с предмет на обсъждане стихосбирка на Петя, излязла в Америка  още през 1992 година – съвсем нелегално. Днес, 19 години по-късно, в навечерието на 50-годишнината от рождението на Петя Дубарова (25.04.1962), стихосбирката „Ето ме днес съвършено разлистена”/” Here I Am In Perfect  Leaf Today” излиза съвсем легално като двуезично издание, съдържащо 57 стихотворения, няколко разказа и есета на младата българска поетеса, в превод на Дон Уилсън, както и рецензията на вече покойния Юри Видов Караджордж от Държавния колеж  Castleton, преведена на български от Лада Иванова.

  Според уредничката на музея, Елица Дубарова, „историята на тази книга е натоварена също с толкова емоция, колкото и самата личност на Петя”.

Изданието ще обслужва не само почитателите на Петя Дубарова, но и образователните и академичните среди, защото преводната рецепция на български автор (при това отвъд Океана) винаги е актуален проблем в литературоведските и езиковедските търсения.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук