13.1 C
Бургас
петък, март 29, 2024

Раздават рибена чорба и вино за Никулден в Бургас

Бургазлии  отбелязват  – Никулден. На 6 декември Бургас ще отбележи своя празник с богата програма, която ще продължи през целия ден. По обяд на четири пункта, разположени до Часовника, Компаса, Грамофона и в кв. „Меден рудник“, ще се раздава топла рибена чорба, печена риба и вино. Никулденският обяд ще бъде приготвен от общинския Домашен социален патронаж и ученици от Професионалната гимназия по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров“.

 

 

По традиция, празненствата ще започнат с тържествена Света литургия, която ще бъде отслужена в 08.30 ч. в катедрален храм „Св. св. Кирил и Методий” лично от Негово Високопреосвещенство Сливенския Митрополит Иоаникий. Малко по-късно, в 09.00 ч. в заседателната зала на Общината ще се проведе празнично заседание на Общинския съвет, в рамките на което ще бъдат официално представени новите почетни граждани на Бургас. Веднага след това, в 10.00 ч. на пл. „Атанас Сиреков” ще се състои ритуал по издигане на флаговете на Република България и Община Бургас.

 Никулденско литийно шествие ще тръгне в 11.00 ч. от църквата „Св. св. Кирил и Методий”. То ще премине по ул. „Славянска“,  „Лермонтов“, нагоре по „Богориди“, покрай паметника на Моряка в Морската градина и ще завърши при Мостика, откъдето в памет на загиналите моряци и рибари в морето ще бъдат хвърлени венци и цветя.

 Точно в 12.00 ч. в Културен център Морско казино ще бъде открита Изложбата „Св. Николай Чудотворец – покровител на Бургас”, показваща изключително ценни икони с образа на светеца. Експонатите са осигурени специално за Празника на Бургас от фонда на Националния исторически музей, Регионален исторически муезй – Бургас и Бургаска художествена галерия „Петко Задгорски”. Те представят за първи път на едно място  развитието в начина на изобразяване на светеца от XVI до XX век. Експозицията ще бъде открита от кмета на Бургас Димитър Николов и директора на НИМ проф. Божидар Димитров. В церемонията по откриването ще бъдат чути изпълнения на хор „Милка Стоева“. 

Традиционната годишна изложба на бургаските художници ще бъде открита в 13.00 часа в Изложбената зала на Дружеството на художниците. Тогава ще бъде връчена наградата „Художник на годината”. Ще стане ясно и кой е новият „Бург на годината” – класация за най-достоен бургазлия или човек с принос към Бургас. 

 

През целия ден по двете централни пешеходни улици  „Александровска” и „Богориди” улични артисти и музикани ще поддържат настроението на минувачите със скечове и изпълнения  на изветни музикални парчета. Който желае, ще може да се снима с тях.

 

Кулминацията на празника ще настъпи вечерта, в 18.30 часа на пл. „Тройката”, където ще станем свидетели на неповторим Никулдениски концерт с участието на звездите на българската поп музика Васил Найденов, Силвия Кацарова и Тони Димитрова. За доброто настроение на публиката ще се погрижи и обичаният български актьор Виктор Калев. По традиция, тогава ще бъде тържествено включено и коледно-новогодишното осветление на града.

С редица концерти и тържества Никулден ще бъде отбелязан и в кварталите и съставните селища на територията на община Бургас.

За бургаските ученици 6 декември е официално неучебен ден.

 

 

 

 

 

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук