24.3 C
Бургас
петък, март 29, 2024

Апелативният съд остави в ареста обвиняемия за банковия обир в Айтос

Апелативен съд Бургас отхвърли жалбата на Христо Колев за изменение на постановената му мярка за неотклонение „задържане под стража“. Той е арестуван във връзка с повдигнатото му обвинение за това, че на 19 май е извършил обир  от клон на банка „Уникредит Булбанк“ АД в Айтос. В съучастие  с друго лице, той е задигнал  55 293, 89 лева. Според повдигнатото обвинение при извършването на грабежа двамата мъже са били въоръжени с огнестрелно оръжие и Колев е заплашил живота на хората намиращи се в банката, като е произвел изстрел.

обир банка айтос    Сега Колев моли въззивния съд, да бъде изменена мярката за неотклонение в по-лека – подписка, парична гаранция или домашен арест. Аргументите на защитниците бяха, че не съществува опасност Колев да се укрие или да извърши престъпление. Според тях липсват доказателства по делото, че именно техният подзащитен е участвал в извършването на престъплението. Адвокатите посочиха, че не се извършват следствени действия, които да установят невинността на клиента им, а се тълкуват само самопризнанията му дадени пред разследващия орган, но не и тези пред съдия, с които той отрича да е извършил престъплението. Действително Колев е направил самопризнания, които бил дал след употреба на наркотици и под натиск, но обоснованото предположение за авторство на деянието не можело да се изгради само въз основа на тях. Алибито, което Колев е заявил пред съда при първоначално определената му мярка, че в деня на грабежа той е бил в къщата на родителите си, не било проверено по надлежния ред.

В съдебната зала Колев заяви, че е невинен и иска да се разкрие истината за извършения банков обир.

Представителят на Апелативна прокуратура Бургас се противопостави на искането, като пледира, че в хода на досъдебното производство са събрани достатъчно доказателства, обосноваващи предположението, че именно обвиняемият е един от извършителите на деянието, в което е обвинен. Прокурорът заяви, че не е настъпило изменение на обстоятелствата, при които е наложена мярката за неотклонение задържане под стража и помоли въззивния съд да потвърди определението на първата инстанция. Престъплението, за което е привлечен да отговаря Колев е тежко умишлено престъпление, извършено с изключителна дързост и то в светлата част на деня. За него законът предвижда наказание лишаване от свобода от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна. Държавното обвинение посочи, че няма нарушение и на разумния срок на задържането, който е посочен в Наказателно-процесуалния кодекс и в Конвенцията за защита правата на човека и основните свободи, което да налага изменение на така наложената мярка за неотклонение.

Апелативен съд Бургас, след като се запозна с атакувания съдебен акт и с доказателствата по делото, и като изслуша страните, прецени, че мярката за процесуална принуда се явява законосъобразно и обосновано наложена. Въззивната инстанция потвърди съдебния акт на Окръжен съд Бургас.

Определението на Апелативен съд Бургас не подлежи на обжалване и протест.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук