13.1 C
Бургас
петък, март 29, 2024

Бизнесът: Без премии за Коледа заради цените на тока

Без премии за Коледа, орязване на социални придобивки, като купони за храна, съкращения на персонал и възможно увеличение на цените на стоките за крайните потребители – такива ще са резултатите от увеличението на цената на тока за индустрията, предупреждават от работодателските организации след получаването на първите сметки за ток след увеличението.

Председателят на АИКБ Васил Велев обясни, че не може с точност да се каже с колко процента ще са по-скъпи стоките или какви ще са съкращенията на работници, тъй като производителите на външния пазар ще компенсират увеличението във фактурите през намаляване на персонала, а тези на вътрешния пазар през цените. Работодателите обявиха какви са исканията им в сектор енергетика свързани с увеличението на тока за индустрията и посочиха действията, които ще предприемат, сред които е протест на 30 септември в София.

Бързият анализ на работодателите от вече получените сметки за ток за август месец по новите цени в предприятията сочи, че увеличението е между 15 и 20 процента, обясни председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев. По думите му някои от прогнозите на работодателите се сбъдват и последствията са няколко:

„Те се разпростират в много широко ветрило, в зависимост от енергоинтензивността на индустрията, но започват от там, че за Нова година и за Коледа някои, които са получавали системно премии, сега няма да получат, минават през това, че вече са орязани някои социални придобивки, като купони за храна, за да се стигне до там, че се предприемат съкращения, че се предприемат увеличения на цените на дребно“, каза Велев.

Как ще се избие увеличението в сметките за тока на предприятията, отговори председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев:

„Просто трябва да бъдат нулирани загубите, а в каква посока ще бъде – това пазарът ще подскаже. Дали потреблението би могло да поеме такова увеличение на цената, или ние трябва да отидем към другата – съкращаване на работна ръка, намаляване на заплащането или намаляване на социални придобивки. Вече има първите съобщения за изменение на цената на хляба – един от най-употребяваните продукти в страната. Това повишаване в цената на хляба върви в две линии. Вървят разговори за изменение на цените и в други продукти, които са пряко насочени за бита и битовата консумация“, допълни Данев.

Васил Велев обясни, че производителите, които продават на световните пазари, няма да могат да си увеличат цените и ще бъде за сметка на работниците, акционерите и инвеститорите, тези, които продават на вътрешния пазар ще се опитат да пренесат тежестта от по-скъпия ток върху цените на дребно./ Дарик

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук