13.1 C
Бургас
петък, март 29, 2024

Борим контрабандата на горива с нова трафик кула на Пристанище Бургас

Трафик кулата на Бургаското пристанище беше отрита днес от премиера Бойко Борисов и министърът на транспорта Ивайло Московски. Изграждането на  Бреговия център е  финансиран със средства на ЕС чрез Оперативна програма „Транспорт” . Стойността на целия проект е близо 40 млн. лева. С откриването на трафик кулата се изпълняват всички изисквания на ЕС за контрол на движението на корабите, като системата е изключително модерна. 50  ”Тя разполага с такава техника за комуникация и телекомуникация , радиолокация  и сигнализация свързана с корабния трафик, така че  съответно може да бъде интегрирана към останалите държавни структури, като Митници, Гранична полиция.”, заяви министърът на траспрота.

Кметът на Бургас каза, че трафик кулата е едно изключително красиво, архитектурно бижу, което се вписва в новата визия на Зоната за свободен достъп до пристанище Бургас.

Премиерът Бойко Борисов не пропусна да се пошегува с архитектурната визия на трафик- кулата, като попита дали няма опасност да падне в морето, тъй като е наклонена.

Премиерът каза още, че с Бреговия център в Бургас няма как повече да се укрие кораб, извършващ контрабанда на гориво: „По този начин физически няма как да се укрие повече кораб.Защото една от основните контрабанди схеми за горивата беше като отиват корабите навътре в морето застават един до друг и си прехвърлят горивата.”

Бреговият център в Бургас ще контролира трафика  южно от нос Емине до река Резовска, като има възможност да поеме наблюдението и на целия български Черноморски бряг, тъй като разполага с последно поколение радари.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук