23.1 C
Бургас
четвъртък, март 28, 2024

Бургас се нуждае от спешна реформа в спортния сектор

Интервю с Донка Баева, кандидат – депутат от листата на партия ЛИДЕР в Бургас

                                                                                                                                                             Донка Баева е многократен републикански носител на златни и сребърни медали от дисциплината вдигане на тежести. Има почетна грамота от община Бургас от 2004 година.  Тя се занимава активно със спорт в продължение на 6 години в периода 1999 – 2006 год. Участвала е в много отборни национални състезания по вдигане на тежести в категориите от 58 до 69 кг. Тя е завършила Спортното училище в Бургас. Личен треньор и е Димитър Ковачев.

 

–         Защо един спортист като вас навлиза в сферата на професионалната политика ?

 

Защото съм млад човек и като такава се интересувам от живота на хората. От това, какво е битието им, как живеят, как се чувстват тук в България. Това, което виждам не е много хубаво, никак даже. Ето затова искам да помогна животът им да се подобри. Безработицата е голяма, всеки иска да развива някакъв бизнес, но нещата не се получават. А всички българи трябва да живеят достойно в страната ни, защото заслужават своя висок жизнен стандарт. Днес мнозинството от българските граждани са на ръба на собственото си оцеляване и не мислят за нищо друго. А и възможността на младите хора да намерят своята реализация в страната си е малка, почти нулева в момента. Ето това трябва да се промени, да се изгради един по – добър имидж на България като цяло. Защото никой, респективно държавата не ти помага. Ето аз в момента се занимавам с изработването на миниатюрни дръвчета от мъниста. Но е изключително трудно, дори да кажа невъзможно да живея, само с това си занимание и да го превърна в бизнес. Защото малкия и среден бизнес през последните години беше буквално смачкан. Затова ние от ЛИДЕР поставяме на първо място като национален приоритет оздравяването и развитието на българската икономика. А най – важното условие за нейното успешно развитие е тя да бъде конкурентна.

 

–         С какво ви привлече партия ЛИДЕР ?

 

Точно с желанието си да възстанови разрушената българската икономика. За това разбира се ние на първо място трябва да разчитаме на себе си. Защото всички останали обещания, че някой видите ли, ще дойде отвън и ще ни оправи са нереални. Не можем да си позволим лукса да стоим със скръстени ръце и да чакаме неволята да ни вдигне на крака. Ние всички българи трябва да работим и да инвестираме, трябва разбира се да се произвежда, да се реализира конкурентна продукция, защото само по този начин тя може да се реализира на външните пазари. Трябва да се даде шанс на малкия и среден бизнес да се развива. Разбира се трябва и да има помощ от държавата за стимулиране на конкретни сектори, които са важни за общия ръст на икономиката. Трябва да се направи така, че не на нас да ни продават стоки чуждите държави, а ние да изнасяме собствената си квалитетна продукция за чужбина. Така ще се създават нови работни места. Някога България е била известна като страна с развито селско стопанство, туризъм, поради прекрасните си природни и климатични условия. И разбира се е имала славата на енергиен център. Днес всичко това, като че ли го няма, а освен всичко друго унищожаваме и природата си. Днес нашите цели включват съживяване на тези три отрасъла, а не тяхното надграждане за съжаление. Трябва да се направи така, че човек да изкарва по достоен начин достатъчно пари, за да си плаща сметките за ток и вода, но и да води нормален живот. Ние от ЛИДЕР предвиждаме повишаване на пенсиите и помощите за хора в неравностойно положение, както и за многодетните семейства, които сега живеят изключително трудно. И всичко, което се предлага от нашата партия е реално за осъществяване, нещо повече, вече се работи за това. Защото безработицата за страната и конкретно за региона е много висока. Тук на местно ниво тя е скочила близо 4 пъти през последните години. Ние предлагаме с цел засилване на инвестициите и откриването на нови работни места конкретни стъпки като това например, всеки работодател, разкрил ново работно място, да бъде освободен от внасяне на социални осигуровки за три годишен период.

 

– Подкрепяте ли протестите на хората срещу монополите, заради които те излязоха на улиците през февруари ?

 

Разбира се, че ги подкрепям, защото са справедливи. Не може да работиш за 300 лева и те да не ти стигат да си платиш режийните разходи. Друг е въпросът, че протестите на хората останаха недочути от управляващите.

 

 

– Вие с какво лично се ангажирате като бъдещ представител в политиката ?

 

Моят приоритет е бил и си остава спорта. А Бургас, като един голям град, както и останалите такива се нуждаят от спешна реформа в туристическия сектор. Спортните бази са в окаяно състояние, няма кой да ги подържа. Общината като че ли е абдикирала от този проблем, а тя трябва да помага за развитието на спорта, не може да стои безучастна и апатична към този проблем. Ето вижте, някогашния славен за града ни стадион  „Черноморец” се руши, залите му са в ужасно състояние, просто са грозна гледка. Няма ги спонсорите, които да подкрепят спортните тимове. Децата трябва да се стимулират по някакъв начин. Защото, ако сега ги заведете и ги накарате да тренират, те ще избягат уплашено от грозната гледка на залите в комплекса. Защото представителите на малките и средни фирми преди спонсорираха отборите. А точно те бяха смачкани през последните години. Затова и няма кой да подържа спортните тимове и съответно необходимата за развитието им инфраструктура. А и другото, масовия спорт остава на заден план за сметка на мегаломански проекти като зала    „ Арена Армеец” например. Какво топли тя бургазлии, при условие, че в повечето училища от общината и областта няма физкултурни салони и спортни зали. Та дори и часовете по физическо възпитание вече не се възприемат на сериозно. Децата просто изкарват стоейки навън тези часове без да правят нищо, без да спортуват, а учителите безучастно  ги наблюдават. Ето това трябва да се промени. Децата трябва повече да спортуват, а не да стоят по цял ден пред компютрите и да посягат към дрогата, алкохола и цигарите. Защото, когато човек тренира си създава един здравословен режим и начин на живот, който следва и така се чувства силен и полезен на обществото. Единствените зали, които в момента са пълни са тези за фитнес. Това е хубаво, но е недостатъчно.

 

–         Какво е вашето лично послание към хората преди изборите ?

 

Хубаво да помислят преди да гласуват. За кого ще дадат вота си, защото от това ще зависи живота им през следващите четири години, един не малък период от време. Надявам се, тези избори да са честни. И нека гражданите да гласуват, за да участват реално в управлението на страната чрез хората, които пряко са избрали с вота си.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук