11 C
Бургас
петък, април 19, 2024

Иван Алексиев: През 2014г. Поморие ще има крайбрежен булевард, който ще свърже кв. „Свети Георги” с центъра

Иван Алексиев- кмет на Община Поморие:  „2013г. година беше успешна за община Поморие въпреки тежката финансова и икономическа криза, в която се намира държавата. Реализирахме изключително важни инфраструктурни и социални проекти и поставихме основите на нови, които ще се случат през следващата година.Годината беше добра и за основните поминъци в града ни. Ръст в броя на туристите и богата реколта за лозарите. За съжаление рибарите имаха слаба година, но се надявам Свети Николай да помогне и на тях.

Имахме изключително богата културна програма и много знакови за града събития – Юбилейното издание на Международния фестивал на православната музика „Света Богородица – Достойно естъ”, откриването на уникалната изложба „Спортната слава на Поморие”, много концерти и други културни прояви“.

 

По какви проекти работихте през изминалата година, колко от тях се финансират по европейски програми и колко се финансират от общинския бюджет.

През изминалата година реализирахме много проекти. Два от тях, финансирани по Оперативна програма „Регионално развитие” бяха приоритетни за нас. Единият е свързан с брегоукрепването на ул. „Морска” в жилищната й част. Това беше един от най-наболелите проблеми в града и аз се радвам, че успяхме да го разрешим. Казвам, че проекта беше приоритетен, защото живущите там и тяхното имущество бяха застрашени от морската стихия през зимата и ние бяхме длъжни да ги защитим. Другият проект е свързан със опазването на културното ни наследство. Знаете, че Музеят на солта е единственият специализиран музей, свързан с производството на сол у нас и в Източна Европа. Той има потенциал да привлича много туристи и имаше нужда да бъде обновен. След приключването на проекта освен, че е обновена сградата, благоустроен е и районът около нея. Създадени са допълнителни условия за туристите, които превръщат музея  в още по атрактивно място. Вече има и туристически автобус, който ще ги превозва от центъра на града до музея, със средства по капиталовата програма ремонтирахме и пътя, който води до там.Освен по тези проекти работихме и по много други. Не бих могъл да изброя всички. Заехме се с обновяването на образователната инфраструктура – ремонтирахме с европейски средства ПГТ „Алеко Константинов”, гр. Поморие, ЦДГ „Сребърно звънче”, с. Страцин, ЦДГ „Теменуга””, гр. Ахелой”. Спортната база също е обновена – изградихме спортни площадки в Поморие, Каблешково и Ахелой със средства по капиталовата програма. Направихме паркинги, ремонти на пътната настилка, изградихме селскостопански пазар, който също беше нужен на града. Приключихме и проекта „Фестивал „Палитра от изкуства” по Оперативна програма „Регионално развитие”, който обогати още повече културната програма.Разширихме значително спектъра на социалните услуги, които предлага община Поморие. Открихме център за социална рехабилитация и интеграция, Консултативен център за безплатна психологична помощ и Местна комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни. Започнахме изграждането на Център за настаняване от семеен тип по Оперативна програма „Регионално развитие”. Проектът е част от областната стратегия за деинституционализация на децата в неравностойно положение. Строителните работи ще приключат през март догодина и в Центъра ще бъдат настанени 12-14 деца от социалните институции.Стремим се да развиваме проекти във всички области и мисля, че годината беше успешна в това отношение.

През изминалата година Поморие беше домакин на Конгрес на Европейската СПА асоциация. Какъв вид туризъм ще развивате от тук нататък? 

Да, това беше изключителна чест и признание за потенциала на града ни като уникална туристическа дестинация. За пръв път Европейската СПА асоциация провежда свой годишен конгрес в България и бяха избрали точно нашия град. Това е най-значимото събитие в Европа в областта на балнеологията.Градът ни има потенциал за развитие както на морски, така и на балнео и културно-исторически туризъм. Знаете, че Поморие е обявен за столица на балнеологията в България от Българската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите. Малко градове могат да се похвалят с толкова богат природен ресурс, в малко градове туристите могат да намерят толкова разнообразни възможности за почивка. Морският туризъм ни дава добър летен сезон, но развитието на балнеологията може да превърне града в целогодишна туристическа дестинация, затова правим стъпки в тази насока. А тази природа, съчетана с богатото културно историческо наследство и хилядолетната история ме прави горд, че съм кмет на уникален град.

Финансово как завършва годината Община Поморие?

Във финансов план, също завършваме годината успешно. До момента изпълнението на бюджета е 85 %, т.е. имаме добра събираемост. Радваме се, че успяхме навреме да направим обществени обсъждания на бюджета за следващата година. Обиколихме всяко едно населено място, отчетохме се за изразходените средства и свършеното през 2013 г. и чухме мнения и предложения за следващата година.Придържаме се към добра финансова дисциплина, която се отразява и на облика на града ни, защото колкото повече са приходите, толкова повече добри промени имаме възможност да направим.  

Основните ви притеснения за 2014 г., с какво са свързани?

Две са основните ми притеснения за следващата година. През тази година стартирахме най-мащабния си проект за реконструкция на ВиК мрежата и модернизация на пречиствателната станция за отпадъчни води на Поморие на стойност близо 100 млн. по Оперативна програма „Околна среда”. През февруари 2014 г. ще започне същинското изпълнение на проекта и се притеснявам за комфорта на своите съграждани. Проектът е изключително важен, защото ще реши проблемите на общината с наводняването при силни дъждове, ще реши и екологичните проблеми, ще имаме по чисто море и по-богато биоразнообразие, т.е. ще бъде полезен както за хората, така и за природата, съответно за туризма и останалите основни поминъци в града. Но за определен период от време градът ще бъде разкопан и ще се налага по-често спиране на водоснабдяването, което ще наруши комфорта на моите съграждани. Използвам случая чрез вас да апелирам за разбиране и търпение. Искам да ги помоля да мислят в перспектива.Другото ми притеснение е свързано с проекта „Интегриран план за градско възстановяване и развитие на град Поморие” за следващия програмен период 2014- 2020 г. Поставили сме си за цел да приключим проекта през следващата година и това ще бъде свързано с организиране на обществени обсъждания, информационни срещи, експертни срещи, обществени форуми и анкетни проучвания. За съжаление в последните години наблюдавам, че гражданската активност е доста слаба, което затруднява управлението на една община. За нас е важно да имаме силно гражданско общество, което да ни дава насоки и да ни бъде коректив. Интегрирания план за градско развитие е много важен, тъй като ще начертае плана за развитие на града до 2020 г., а това касае всички поморийци. Притеснението ми е свързано с  това, че няма да има достатъчна активност в изработването му, което може би ще доведе до по-нататъшно недоволство и забележки по плана. Надявам се да не изляза прав, мисля, че съгражданите ми ще разберат значимостта на този проект.

 

Остана ли нещо, което не успяхте да свършите през тази година? 

Да, за съжаление, заради всички останали проекти не остана време да започнем един от най-важните за града – свързването на квартал „Свети Георги” с Централна градска част чрез крайбрежен булевард. Но вече сме възложили проектирането и след това проектът ще бъде подложен на широко обществено обсъждане. Заедно с това ще бъде ремонтиран булевард „Яворов” и лятното кино, така че през следващата година Поморие ще има една прекрасна нова улица на брега на морето.Другото, което не успяхме да свършим по технически причини е изграждането на кръгово кръстовище на ул. „Княз Борис I” до манастир „Сети Георги”. Това ще стане през тази година, паралелно с ремонта на ВиК мрежата, защото ще бъде нерационално да изградим кръстовището и след това да го разкопаем.

Как работите с новото правителство, като се има предвид, че сте бивш депутат и кмет от ГЕРБ?

Кметът е от общината, не е от която и да е политическа структура. Да, кандидатурата ми за кмет е издигната от ПП ГЕРБ, но е редно след встъпването в длъжност на градоначалника той да бъде надпартиен. Защото аз трябва и работя в интерес на гражданите и ще защитавам техните интереси пред държавата, без значение коя партия е в управлението. Както споменах в началото на разговора, в момента ситуацията в страната ни е сложна и несигурна, разбира се, това рефлектира и върху общините и затруднява местното самоуправление. Но мисля, че всяко правителство, независимо колко и какви политически структури включва е  длъжно да работи в полза на гражданите, каквато е и ролята на кмета, така, че не виждам защо да се създават пречки в работата и комуникацията.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук