10.4 C
Бургас
събота, април 20, 2024

КОМНЕТ заменя LAN мрежата си с нова пасивно- оптична мрежа (PON)

Интервю с Иван Иванов управител на Комнет България Холдинг:

 

– Какви са тенденциите в развитието на пазара на интернет услуги?

 

 

Пазарът на интернет услуги през изминалата година запазва тенденцията за увеличаване на скоростите и намаляване на цената на услугите.Клиентите продължават да се интересуват от предлагането на пакетни услуги, както и да завишават своите изисквания към качеството на предлаганата услуга и обслужване.

– Как успявате да се справите с тенденцията за намаляване на цената на услугата ?

През изминалата година насочихме своите усилия основно към подобряване на качеството на предлаганата услуга, активизирахме се в предлагането на пакетни услуги, като  разбира се ,следвайки тенденциите на пазара намалихме и цената на част от услугите ни. Усилията, които положихме през годината донесоха и заслужените резултати, които се изразяват в увеличение на абонатите ни с малко над 15 % .

-Какви са новостите в технологично развитие на Комнет България Холдинг?

През изминалата година започнахме изграждането на нова пасивно-оптична мрежа (PON) ,която в близко бъдеще ще замени изцяло сегашната ни LAN мрежа . Новата мрежа не използва ел.захранване и е най- съвременната и екологично чиста технология за доставка на интернет до крайните потребители. Преминаването от кабелна към изцяло оптична инфраструктура ще донесе на нашите клиенти високи скорости и независимост на връзката, надеждност и по високо качество

-Защо избрахте да изграждате „пасивна оптична мрежа“?

Към настоящия момент Комнет България Холдинг изгражда и оперира собствена оптична мрежа от типа Fiber to The Building (FTTB) .Структурата на FTTB накратко може да се опише като многобройни оптични влакна, които са свързани към централно опорно оборудване от едната страна и достигат до комуникационни шкафове разположени в близост до всяка сграда. Свързването на крайните абонати в сградите става посредством UTP окабеляване през вътрешните части на етажната собственост.

Наличната мрежа от типа Fiber to The Building (FTTB) сравнително лесно може да се преконфигурира в оптична мрежа с “пасивен оптичен сплитер“, при което оптичните влакна, които понастоящем се терминират на всяка сграда могат да се разклонят и да достигнат до всяко домакинство, успоредно с което ще отпадне и нуждата от захранване с ел. енергия на мрежата, което от своя страна ще подобри значително услугата до крайния абонат и ще ни създаде конкурентни предимства в сектора.

-Каква е стойността на инвестицията по изграждане на Пасивна оптична мрежа? Ще се промени ли цената на услугите, които предлагате?

Инвестицията за изграждането на новата пасивна оптична мрежа е на стойност над 1 000 000 лева и се финансира със собствени средства и банков заем . Към настоящия момент предлагаме на всички наши предплатени абонати възможността да запазят цената, която заплащат и да доставим услугата директно до техния дом по оптично влакно или да продължат да използват услугата по стария начин, като се възползват от намаление на цената в размер на 50 % за целия срок на договора.

-Предлагате ли услуги, които са насочени към приоритетни за региона отрасли на икономиката ?

Ние отчитаме значението на туристическият и строителният бизнес за нашия регион ,именно затова разработихме няколко технически решения ,които дават възможност на инвеститорите в тези отрасли да предложат на своите клиенти завършен и съвременен продукт в областта на доставката на интернет и цифрова телевизия. Разработихме собствена платформа за хотелска информационна система, която е единствения подобен продукт разработен от българска фирма , който допринася за цялостното повишаване на категорията и нивото на обслужването в хотелските и апартаментни комплекси.

-Кандидатствали ли сте по някоя от Европейските програми, които подкрепят малкия и среден бизнес?

През изминалата година можем да се похвалим с успехи и в тази посока.Кандидатствахме по „Оперативна програма за развитие на конкурентоспособността на българската икономика 2007-2013“ по която спечелихме финансиране по програма BG161PO003-2.1.12  “Покриване на международно признати стандарти и въвеждане на системи за управление в предприятията, с изпълнението на която се надяваме значително да увеличим производителността при изпълнение на поръчките и поддръжката на услугите които предоставяме на нашите абонати.

В края на годината сключихме и договор с Агенцията по заетостта и Дирекция Бюро по труда – Бургас за осигуряване на заетост по проект“ Ново начало – от образования към заетост“ по който наехме 20 (двадесет) нови служители, които са ангажирани основно с изграждането на новата ни пасивна оптична мрежа и поддръжката на нашите абонати .

 

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук