13.1 C
Бургас
петък, март 29, 2024

По морето масово продължава да се работи без трудови договори

Работещи без договори са установявани при всяка осма проверка по морските курорти. Над 300 проверки повече на сезонни обекти са извършени в рамките на инспекционната кампания през лято-2015 в сравнение с 2014 г., съобщават от Изпълнителната агенция „Главна инспекция по труда”.

Нарушенията, свързани с работното време и по възникване на трудовите правоотношения, продължават да имат най-голям дял от всички установени по време на инспекционната кампания по морските курорти. Традиционно службата засилва контрола в тях през двата пикови месеца за сезона – юли и август, като се командироват и инспектори от вътрешността на страната.

По време на кампанията през тази година са извършени 1286 проверки в областите с курортни селища – Варна, Бургас и Добрич. Това е с 321 проверки повече от лятото на 2014 г. Проверени са 1282 предприятия с 24 041 заети в тях. Установени са 152 души, които са работили без сключен писмен трудов договор, т.е. такова нарушение е установявано средно при всяка осма проверка.

Когато се установи лице без договор, задължително се съставя акт за установяване на административно нарушение, с който са свързани и последващи финансови санкции. Те не могат да бъдат под 1500 лв., тъй като в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че това нарушение не може да е маловажно, се посочва в съобщението.

Установени са 21 случая на непълнолетни, които са работили без разрешение от инспекцията по труда, и съответно – без договори. За тези случаи се сигнализира прокуратурата, тъй като нарушението е криминализирано и се преследва по силата на Наказателния кодекс, припомнят от агенцията.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук