24.3 C
Бургас
петък, март 29, 2024

По-скъпо парно ще доведе до отлив на абонати

Цената на топлинната енергия е достигнала максималните си нива на социална поносимост и понататъшно поскъпване на парното ще доведе до отлив на абонати. Това е становището на ръководството на 8 топлофикационни дружества от страната, сред които и „Топлофикация”- Бургас. На специална пресконференция във вторник те предупредиха, че ако цената на природния газ продължава да се увеличава с такива темпове, или клиентите няма да могат да плащат и топлофикациите ще фалират, или „Булгаргаз” ще ги обяви във фалит. И двата варианта ще засегнат голяма част от хората, които се отопляват с парно. В най-студените месеци те трябва да търсят алтернативно отопление.

Повечето топлоснабдителни дружества са получили предупреждение за спиране на газоподаването в края на месеца, ако не изплатят част от задълженията си. Представителите на топлофикациите настояват за отсрочка, за преосмисляне на държавната енергийна политика и за корекция на цената на електрическата енергия, произвеждана от комбинирани мощности, за да се запази цената на парното.

За наше най-голямо съжаление, срещата, която предизвикахме в Министерството на икономиката и енергетиката в началото на декември потвърди опасенията на топлофикационните дружества за предстоящи сътресения и опасност от прекратяване на топлоснадяването през настоящия отоплителен сезон, се казва в специално писмо до Комисията по енергетиката към НС, Министерството на икономиката и енергетиката и Държавната комисия по енергийно и водно регулиране, подписано от всички ТЕЦ-ове, работещи с газ.

Цената на топлинната енергия е достигнала максималните нива на социална поносимост за битовия сектор, категорични са от бургаската „Топлофикация”. При принудително спиране на топлоподаването в Бургас ще бъдат засегнати много битови абонати, десетки детски градини, училища и фирми, които нямат алтернативен начин за отопление. Съществува възможност за затваряне на детски градини и дървена ваканция за училищата, които са на централно парно, казаха от дружеството.

„Топлофикация – Бургас” ЕАД търси начини да задържи цените за своите абонати, въпреки постоянното поскъпване на природния газ. При всяко повишаване на цената на газа, на всеки три месеца, „Топлофикация – Бургас” е принудена да компенсира разликата, която се получава между стойностите на синьото гориво и топло и електроенергията. Икономическият предел на подобна компенсация вече е достигнат, каза зам. изпълнителният директор на ТЕЦ-а инж. Въльо Дучев.

Припомняме, че заради сигурността на своите абонати, бургаското дружество предложи в писмото си до Комисията по енергетика към Народното събрание, Министерството на икономиката и енергетиката и Държавната комисия по енергийно и водно регулиране – дяловото разпределение да се извършва по приетите европейски практики, като всеки месец се плащат равни месечни вноски на базата на изминал едногодишен период, независимо от сезона, въвеждането на еднократно годишно засичане на приборите и една изравнителна сметка, обвързано с изменението на цените на природния газ и сроковете за плащане.

От Държавната комисия по енергийно и водно регулиране признаха, че ако топлофикациите фалират и всички потребители минат на отопление с ток има реална опасност от срив на електроенергийната система в страната. Което логично би довело до режим на тока.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук