21 C
Бургас
сряда, април 17, 2024

Рибари блокират пристанища по морето, искат оставки /видео/

Рибари затварят поетапно пристанищата по морето, ако министерството на земеделието не уволни директорът на ИАРА и не се промени спешно Закона за рибарството  и аквакултури.

Емил Милев- сдружение „Черноморски  изгрев”  „Във Варна запушваме пристанището първият ден два часа, три часа , след това на Аспарухов мост , явно трябва да се стигне до ефективни стачни действия, за да бъдем чути… ще го направим по места Балчик, Варна, навсякъде…”

Свилен Костов –зам. министър на земеделието „За момента не мисля, че в ИАРА трябва да се предприемат кадрови промени . По отношение на конкретните обвинения, да взели сме конкретните мерки и действия, но не мисля че по този начин трябва да бъдат решавани кадрови проблеми под натиска на бранша.”

По думите на рибарите  в закона  има много недомислия, създадени от хора, които нямат представа от рибарската професия. Рибарите обвиняват също ИАРА в превишаване на правомощията и репресии, а служителите в некомпетентност. Собственици на риболовни кораби се оплакаха, че само за седмица съм и съставени 5 акта за нарушение, което им отнема правото да кандидатстват за квоти за улов на калкан и така те са обречени на фалит. Рибарите се оплакаха още от тормоз от страна на  Гранична полиция и попитаха имат ли право техни служители да ги проверяват и арестуват. На срещата присъстваха над 200 рибари, които приеха декларация с конкретни искания. Тя беше изпратена до министъра на земеделието Десислава Танева.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук