9.3 C
Бургас
петък, април 19, 2024

Рибари обвиниха ИАРА в репресии и некомпетентност/видео/

Рибари от цялото Черноморие се събраха на протест пред ИАРА в Бургас. Те обвиняват агенция в  репресии, настояват също за спешна промяна на Закона за рибарство и аквакултури.

Собствениците на рибарски кораби  се оплакват най-вече в неправомерно съставяне на актове и налагане на глоби от страна на ИАРА.

Красимир Петров  „ Нямаме право да превозваме риба в едномилната зона , нямаме право да хващаме риба, която толкова години сме хващали по техните думи ние имаме право да хващаме само карагьоз Барбуни, лефери, сафриди ние нямаме право да ги хващаме”

Йордан Господинов „Ние в момента сме едва ли не бракониери и врагове. Така предлагано законодателството и заповедите реално спира сектора да работи”

Сред протестиращите имаше и такива, които твърдяха, че  са били малтретирани от инспектори на агенцията.

Николай Ненов  „Събориха ме на земята, вързаха ме с миша опашка с една мрежа  име карат да нося едно желязо 20 кила , 1-2 километра, ако не го носиш викат ще ядеш бой”.

Новият директор на ИАРА Валентин Вълков отхвърли всички обвинения. Според него причината за протеста е друга, а неправомерни актове не са съставяни.

Валентин Вълков изп. директор на ИАРА  „Истината е около разпределението и лова на калкан, според мен…и затова предлагам да седнем тук с тях е да го обсъдим това за кой ли път и да си кажем всички истини.”

Освен от репресията от страна на агенцията , протестиращите обвиниха инспекторите в  опасна некомпетентност и липсата на визия за развитието на сектора .

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук