22.1 C
Бургас
понеделник, юни 27, 2022

Колиета и детски гривнички за защита от 5G се оказаха радиоактивни

Колиета и аксесоари за „защита“ от 5G мобилни мрежи се оказаха радиоактивни.
Холандската агенция за ядрена безопасност и радиационна защита (ANVS) издаде предупреждение за десет продукта, за които е установено, че излъчват вредно йонизиращо лъчение, съобщава BBC.

Експертите на агенцията призовават хората да не използват продуктите, които могат да причинят смърт при продължително носене. До този момент не са открити доказателства, че 5G мрежите са вредни за здравето, припомнят учените.

Мобилните мрежи използват нейонизиращи радиовълни, които не увреждат ДНК. Въпреки това има много хора, които смятат, че 5G излъчванията са вредни. Сред продуктите, които са идентифицирани от ANVS като опасни, има маска за сън, гривна и колие. Установено е, че в списъка на радиоактивните продукти има дори и гривни за деца.

„Не носете аксесоарите, приберете ги на безопасно място и изчакайте инструкциите за връщане. На търговците в Холандия е съобщено, че продажбата на продуктите е забранена и трябва да бъде спряна незабавно. Те трябва да информират своите клиенти за това“, се казва в изявление на ANVS.

Теориите на конспирацията доведоха до бум на пазара на „анти-5G“ устройствата през последните години. 

През май 2020 г. организациите за защита на потребителите в Обединеното кралство се опитаха да спрат продажбите на USB устройство за 339 паунда (близо 400 евро), за което се твърдеше, че предлага „защита“ от 5G. В Amazon се продават и така наречените „стикери срещу радиация“.

Последни новини
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук