22.1 C
Бургас
неделя, юни 26, 2022

Кроношпан ще закупи станция за мониторинг на нивата на фини прахови частици

Във връзка с опасенията и съмненията на жителите на град Бургас, както и с подаваните сигнали за отделянето на емисии от производствената дейност на Кроношпан от ръководството на компанията уведомиха кмета Димитър Николов за предстоящото закупуване на стационарна станция за 24-часов мониторинг на нивата на ФПЧ на територията на ж. к-с Славейков.

 

Съоръжението ще бъде предадено на Община Бургас за стопанисване, за да се постигне независим контрол и за да бъдат публикувани отчетните данни он-лайн.

 

Самата станция ще бъде разполагана в „контактната зона“ там, където общината реши и когато сметне за необходимо.

 

В близко време ще бъде реконструирана и изградена нова постоянна висока ограда по границите на предприятието в посока ж.к. „Славейков“ и ул. „проф. Яким Якимов“, за да ограничат до минимум възможностите за отделяне на прах.

 

Тези две мерки са само част от въвеждането на мащабната двугодишна програма, чиято крайна цел е  ограничаване и недопускане на разпространението на миризми и ФПЧ от дейността на предприятието.

 

С изпълнението  на новата програма Кроношпан ще намали значително въздействието върху околната среда и ще изпълни още по-стриктните изисквания за работа в дървопреработвателната промишленост, които са част от влизащите в края на 2019 г. НДНТ (най-добри налични техники), одобрени в Европейския Съюз.

 

В момента програмата се съгласува, осигурено е и финансиране от компанията.

 

Ръководството на Кроношпан планира да изпълни всички нови изисквания и стандарти на ЕС много преди влизането им в България.

 

Новата ни  програма ще бъде сериозна крачка към увеличаване на приноса ни в подобряването качеството на заобикалящата среда, както и отговор на работата на  Община Бургас и на очакванията на жителите на гр. Бургас за по-чист въздух – заявиха директорите Николай Банков и Асен Ников.

 

За разработването на програмата, предстоящото и съгласуване и изпълнение беше изпратено уведомление до кмета на Община Бургас Димитър Николов.

 

Последни новини
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук