22.1 C
Бургас
неделя, юни 26, 2022

Омикрон в България: Очакванията са за до 5000 заболели на ден

Експертите ще обсъдят евентуални по-строги мерки за ограничаване на заразата

Разпространението на Омикрон у нас се увеличава. 14% заразени с новия вариант са показали секвенираните проби.

На този фон експерти прогнозираха бърз ръст на заразените у нас. Очакванията са за до 5000 заболели на ден още през следващата седмица. Във вторник експертите се събират, за да обсъждат дали се налага допълнително затягане на мерките.

Всички положителни за Омикрон проби са от дните преди Бъдни вечер, съобщи директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова. От събраните тогава 90 съмнителни проби 12 се оказват с новия вариант, което според проф. Христова означава висок процент на разпространение. За бързо предаване на Омикрон говори и фактът, че само един от заразените е бил в чужбина, казва математикът проф. Огнян Кунчев. Според него останалите 11 доказани носители на варианта са го прихванали от други 11 души, които почти сигурно са пътували зад граница.

И преболедували, и ваксинираните са уязвими пред Омикрон, смятат експертите.

„Пет пъти по-чести са повторните инфекции при Омикрон спрямо Делта. Отделно застрашени са и неболедувалите. Нашата защита ще бъде на ниво, само ако сме се ваксинирали или сме си поставили бустерна доза преди не повече от три месеца”, обощи проф. Христова.

До 2-3 седмици се очаква Омикрон да стане доминиращ вариант у нас, прогнозира още специалистът.

А според математици е възможно половината от всички положителни проби за денонощие вече да са с новия вариант. Случаите на дневна база ще се утрояват.

Вече е ясна и клиничната картина на Омикрон – той атакува горните дихателни пътища и по-рядко долните и белия дроб.

„Обикновено имаме хрема, някаква суха кашлица, болки в гърлото, отпадналост, която е характерна, и температурата 37,5 – 38 градуса. Възможно е протичането да премине доста бързо – за 1-3 дни”, поясни проф, Христова.

Утре експерти се събират, за да решат има ли нужда от затягване на мерките у нас. Според проф. Георги Момеков акцент трябва да е ваксинацията и тя да стане задължителна за здравни и социални работници, армията и държавната администрация, които следва да са пример за обществото.  Според Момеков трябва да се затегне и контролът върху носенето на маски.

Последни новини
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук