24.1 C
Бургас
неделя, юни 26, 2022

Откриха модерна станция за предварителна обработка на битови отпадъци в Несебър

Несебър отново се нарежда сред отличниците по опазване околната среда у нас. В морската община заработи нова, модерна инсталация за предварително третиране на смесени битови отпадъци. Новоизграденото съоръжение е на стойност 5 милиона лева и се намира на територията на претоварната станция за отпадъци в землището на село Равда.  Към момента с нея работят 25 души. Капацитетът й около 120 000 тона преработени отпадъци на годишна база.
Към момента на инсталацията се обработват битовите отпадъци на община Несебър /около 40 000 тона годишно/. Капацитетът й обаче може да достигне до 120 000 тона/годишно при непрекъснат 3-сменен режим на работа. Проектният капацитет на машините е 25 т/ч. За експлоатацията на инсталацията в зависимост от сезона е необходим екип от 120 човека при летен режим на работа и 40 човека – при зимен.
Технологичното оборудване включва транспортьори за придвижване на отпадъците, машини за разделянето им на фракции (вибрационно и барабанно сито), магнитни сепаратори (за отделяне на метали), автоматични балиращи машини. Внедрените технологични решения оптимално съчетават предимствата на ръчното и машинно сортиране на отпадъци.
Подредбата на оборудването и организацията на работа на инсталацията позволяват гъвкавост при избора на видовете оползотворими материали, които ще се отделят при работа. Освен смесени битови отпадъци на инсталацията може да се сортират и разделно събрани отпадъци. Също така в зависимост от качеството на входящия поток материали има възможност да се избират различни режими на работа, чрез което се постига максимална ефективност при сортирането на отпадъци.
На инсталацията е планирано да се отделят всички видове рециклируеми материали – безцветни и цветни фолия (LDPE), смесена хартия, велпапе, РЕТ бутилки, разделени по цветове, HDPE, РР, стъкло, цветни и черни метали, като и фракции материали подходящи за оползотворяване чрез различни технологии. Опазването на околната среда е сред главните приоритети  за Община Несебър. Работи се активно за затваряне цикъла на обработването и оползотворяването на отпадъците на територията и. Като най-голямата туристическа дестинация на българското Черноморие,  пред  общината стои огромното предизвикателство да се справи с голямото количеството отпадъци  през сезона  и да не допуска замърсяване.
Последни новини
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук