18.3 C
Бургас
петък, май 27, 2022

Полезни идеи какво да правите с жълтите стотинки

По всяка вероятност ви се е случвало портмонето ви да тежи ужасно, заради многото дребни моменти, които сте събрали вътре. Краткосрочното решение обикновено е да ги извадите от там и да ги оставите в някаква импровизирана касичка или шкаф, където да хващат прах. Това обаче не е ефективен вариант да се справите с този малък, но досаден проблем.  Добавяйки нови и нови купчини с монети, с времето може да съберете значителни суми, достигащи но няколко десетки лева.

Ако в портмонето, колата или дома ви се подмятат дребни монети, които не знаете какво да правите, в следващите редове сме подбрали няколко практични идеи, които си струва да опитате. Вижте кои са те:

  1. Занесете ги в банката

Ако сте събрали много дребни стотинки, може да ги занесете в банка, за да ги обмените в банкноти. Трябва да имате предвид, че в зависимост от размера на събраната сума, е възможно банката да поиска да платите такса за тази услуга. Обикновено тази такса варира в порядъка 1-2 процента от общата сума.

  1. Машина за уедряване на монети

Следващия път, когато пазарувате, вземете стотинките със себе си и се възползвайте от машините за уедряване на монети в Kaufland. Това е удобен и напълно безплатен начин да уедрите парите си.

Машините работят с всички монети с номинал от  1 стотинка – до 2 лв., като минималната стойност за зареждане е 1 лв. Когато приключите с поставянето на всички монети, ще получите бележка, върху която е изписана общата сума. С нея трябва да отидете на касата на хипермаркета, за да получите ваучер за пазаруване на същата стойност.

В момента такива машини можете да откриете в някои от филиалите в София, Варна и Бургас. За повече информация, относно услугата, посетете официалния сайт на търговската верига: https://www.kaufland.bg/

  1. Спестете ги за почивка

Когато не сте избрали конкретно за какво ще използвате натрупващите се в касичката стотинки, най-вероятно няма да имате мотивация да отидете и да ги обмените в близкото бъдеще. Не така стоят нещата, ако решите, че ще ги спестявате за предстояща почивка, например. Тези заделени средства ще облекчат семейния бюджет, а вие ще решите най-накрая дилемата какво да правите с жълтите стотинки. Опитайте и ви гарантираме, че ще бъдете изненадани за колко време може да спестите значителна сума, която после да инвестирате в нещо приятно и полезно.

  1. Научете децата да спестяват

Децата учат най-лесно, чрез игра и реални примери. С помощта на монетите и под формата на забавление, децата могат да научат повече за финансовата култура и значението на личния бюджет. Може да пускате стотинки в касичката на детето, когато то извърши дейност, заслужаваща поощрение. А когато тя се напълни, позволете на малчугана сам да реши в какво да “инвестира” спестяванията си.

  1. Превърнете ги в произведение на изкуството

Последната идея, едва ли ще се стори практична на всеки, но моментите могат да се превърнат и в някакъв вид изкуство. В интернет има множество идеи, как да използвате стотинки, за да изработите ваза, бижута или дори “килим” от монети. Ако сте по-арт личност, може би тази идея е точното решение за вас.

Накрая, може да обобщим, че каквото и да решите да направите със събраните стотинки, ще е много по-добре от това просто да ги оставите неизползвани.

Последни новини
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук