19.1 C
Бургас
петък, май 27, 2022

Ще тръгнат ли нагоре лихвите по влоговете?

Спад с 1,5% на годишна база при депозитите на сектор Домакинства и Нетърговски организации, обслужващи домакинства /НТООД/, отчете Българска народна банка в анализа си края на миналата година. Броят им – 9,605 милиона показва и понижение с 0,9% спрямо третото тримесечие.

Въпреки това, размерът на потребителските депозити в банките у нас бележи ръст с 8,0% на годишна база като достигат близо 56 млрд. лева, отчитат от националния трезор. Основен дял отново имат банковите депозити до 1 000 лева, въпреки понижението от 3,9 на сто на годишна база.

Размерът на малките потребителски депозити достига близо 930 млн. лева, като се отчита минимално увеличение, спрямо предходното тримесечие. Сравнително малък остава броят на депозитите над 1 мнл. лева. Техният брой е 1029, показват още отчетите на БНБ. Все още голяма част българите разчитат на кредити, като данните сочат, че се увеличава търсенето на бързи кредити по телефона.

Ниски лихвени проценти по депозитите и в края на 2019-та

И всичко това – в условия на инфлация от 3,8% /за периода декември – декември/. Ако могат да се предвидят ходовете на Европейската централна банка, отчитат финансовите анализатори, то повишаването на основния лихвен процент, едва ли ще се случи до края на 2020-та. Което пък на практика означава, че лихвите и у нас ще останат със сравнително ниски нива в месеците до края на годината.

При средно 0,2% годишна лихва при депозитите и около 4% при кредитите, реалната лихва по влоговете в края на 2019-та се оказа отрицателна, а тази по кредитите отбеляза исторически спад. Подобни данни отчетоха и повечето банки у нас. Въпреки това, както отчете и БНБ, депозитите бележат ръст. Нещо – което според финансовите експерти, се случва често в края на годината.

Евро или лев, лев или евро

Въпреки обилната информация и множество мнения и прогнози, относно последствията за валутата ни от преминаването през процеса по присъединяване към еврозоната, някои въпроси все още остават на дневен ред. Да, страната ни няма да бъде единствената, преминала по „пътя към еврозоната“, но може да се окаже единствената с подобни сериозни страхове от дългия присъединителен път.

Какво ще се случи със спестяванията ни, ако бъдат превалутирани в единната европейска валута? Общото мнение на финансовите анализатори е, че е малко вероятно да станем свидетели на отрицателни лихви по малките депозити, като под малки се имат предвид тези от по няколко хиляди евро.

Отчита се обаче и фактът, че големите влогове еврозоната вече имат отрицателен знак. Иначе казано, докато не видим конкретните стъпки на Европейската централна банка, подобно превалутиране се оказва неоправдани разходи.  И още: влоговете в швейцарски франкове в българските банки не носят лихви. 

Последни новини
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук