21.1 C
Бургас
вторник, юни 28, 2022

Стартира най-мащабният ВиК проект за Бургаска област

Изпълнителният директор на ВиК Бургас инж. Ганчо Тенев и директорът на Европейската банка за Възстановяване и развитие за България Анка Йонеску подписаха договор за стартиране на дейностите по първи етап на най-мащабния ВиК проект за Бургаска област .

Анка Йонеску- директор на ЕБВР за България:  

„Много сме щастливи днес да подпишем договор за заем с наш дългосрочен клиент – регионалният воден оператор в Бургас. Това е наш втори или трети проект заедно, така че много се радваме да сме тук. Това е първата фаза от много важно разширение на мрежата на водната система. Надяваме се до края на следващата година да подпишем и за втората фаза. Искам да благодаря на генералния мениджър и на целия екип за работата ни заедно през тези няколко години, както и да кажа на колегите ми, че свършиха фантастична работа, за да се подготви този проект. С нетърпение очакваме реализацията на проекта”.

инж. Ганчо Тенев- изп. директор на ВиК Бургас

„Беше дълъг период на кандидатстване, 3-4 години. Доста  е остаряла мрежата в Бургаски окръг и ние подменяме една критична част като цяло. Инвестиции в ВиК сектора трябва да се правят. Подменяме водопроводна мрежа в Бургас, подменяме в Айтос, Карнобат, пречиствателна станция на Карнобат ще правим, реконструкцията на  пречиствателната станция в Меден Рудник, реконструкция на пречиствателна станция Бургас, в Сарафова ще подменяме мрежа , в Лозово ще правим канализация Всички големи агломерации , които са над 10 000 еквивалент жители влизат в него.”

Заемът се ползва с подкрепата на Европейския съюз чрез Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“, предоставена в сътрудничество с Фонд Мениджър на финансови инструменти в България ЕАД.

Най-мащабният ВиК проект за Бургаска област предвижда реконструкция и рехабилитация на съществуващата ВиК инфраструктура и изграждане на нови системи и съоръжения в тринадесет агломерации с над 10 000 е.ж. на територията на осем общини в Бургаска област – Бургас, Айтос, Карнобат, Поморие, Несебър, Созопол, Приморско и Царево. Общият размер на инвестицията е 459,3 млн. лв.

Дейностите включват реконструкция на над 158 км водопроводна и 22 км канализационна мрежа, както и изграждане на около 80 км нова ВиК мрежа. Предвидено е строителството на една нова пречиствателна станция за отпадъчни води и реконструиране на три други, както и реконструкция на две пречиствателни станции за питейни води.

С решение на Европейската комисия от 4 март 2021 г. бе одобрена безвъзмездна финансова помощ в размер на 145 731 800 лв. за изпълнение на първи етап от „Интегриран воден проект за област Бургас“. Проектът се финансира от Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“.

В първия етап на „Интегриран воден проект за област Бургас“ ще се реализират дейности по реконструкция, рехабилитация и изграждане на нови ВиК системи в агломерациите Бургас (включително Меден Рудник и Сарафово), Айтос, Карнобат, Царево, Китен и Лозенец. Ще бъдат реконструирани и участъци от деривация Ясна поляна и деривация Камчия – Юг. Предвидено е строителството на една нова пречиствателна станция за отпадъчни води (ПСОВ) в Карнобат и реконструиране на ПСОВ Бургас, ПСОВ Меден рудник и ПСОВ Обзор. Ще бъдат реконструирани две пречиствателни станции за питейни води – ПСПВ Камчия и ПСПВ Ясна поляна. В първия етап ще започне и изграждането на GIS система и SCADA система.

Изпълнението на втори етап от проекта включва реконструкция, рехабилитация и изграждане на нови ВиК системи в агломерациите Поморие, Несебър, Обзор, Крайморие, Черноморец, Созопол, както и още три участъка от деривация Ясна поляна и един участък от деривация Камчия – Север.

Общият размер на инвестицията е по проекта е 459  млн. лв.

Срокът за изпълнение на дейностите по проекта е декември 2023 г.

Последни новини
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук