14.3 C
Бургас
петък, април 26, 2024

Здравка Кръстева „Модерна България“ : Трябва граждански пробив в системата

Здравка Кръстева, водач на Гражданската листа „Модерна България” в Бургас. Родена и израстанала в Бургас. Юрист, преподавател в Юридическия факултет на Софийския университет

Г-жо Кръстева, защо хората трябва да предпочетат Гражданската листа „Модерна България” пред партиите на прехода?

–         С партиите на прехода промяна няма да има. Те направиха големия грабеж на България. Точат по 200 млн от джоба на хората за партийни субсидии. Техните върхушки станаха милионери, докато хората едва свързват двата края. Затова трябва граждански пробив в системата. Единствено Гражданската листа „Модерна България” има силата и подготвените хора за компетентен граждански контрол върху политици, закони и монополи. Това е каузата, чието политическо представителство искаме да дадем в парламента с номер 9 в бюлетината.

Защо гражданският контрол е важен за подобряване на икономическото положение на хората?

–          Причнината да живеем все по-зле в България е безконтролната власт, оплетена в пипалата на олигархията. Шепа хора управляват бюджета и ресурсите в интерес на малцина. Затова по 1 млрд и 700 млн годишно от ДДС и акцизи не влизат в бюджета, а потъват в партийни каси и олигарси. 600 млн отиват за партийни субсидии и за подслушване. С тях могат да се удвоят майчинските на 42 хиляди майки, или да се удвоят средствата за клинични пътеки и лабораторни изследвания. Няколко поредни правителства упражняват безконтролна власт над обществото много системно. Ту перфидно – с моркова на безкритични медии, платени „говорещи глави” на социолози и коментатори, купен вот. Ту по мутренски – с тоягата на подслушването и административния рекет. Знаете ли колко наши съмишленици с малък бизнес се страхуват да сложат на витрината плаката с деветката на „Модерна България”, за да не им изпратят данъчна проверка? Няма място за повече страх! Властта, която изглеждаше до вчера всесилна, вече се срива.

Какви конкретни форми на граждански контрол предлагате?

–         Докато другите говорят за граждански контрол, от „Модерна България” работим за да го има. Още миналата година, на 24 юни, приехме Граждански манифест за смяна на системата. Далеч преди да има протести ние вече бяхме с подписката по площадите за референдум за въвеждане на демократичен механизъм за отзоваване на депутати, съветници и кметове. 160 хиляди граждани вече ни подкрепят. Важно е да сме в парламента, за да гарантираме, че партийното статукво няма да смачка тази воля или да я подмени, както стана с предния референдум. Призовавам гражданите – не вярвайте, а контролирайте. Само депутатите, които изберете с номер 9 ще можете да контролирате пряко. Всички сме си подписали оставките. Догодина ще излезем на вот за отзоваване чрез специална интернет платформа. И ще си тръгне всеки, който не събере поне половината от гласовете, с които е бил избран.

Кои ще са първите стъпки на Гражданската листа „Модерна България” в новия парламент?

–         Въвеждане на отзоваване на политици. Премахване на партийните субсидии. Отнемане на всички привилегии на монополите. Ако партийното статукво ни блокира, веднага ще излезем с подписка за референдум, с който да ги задължим.

Гражданската листа „Модерна България” е единствената, която се отказва от партийна субсидия. Защо?

„Модерна България” сме единствените, които при регистрацията си в ЦИК официално се отказахме от партийни субсидии. Те не спряха партийната корупция, а превърнаха партиите в рентиери с милиони на влог

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук