12.6 C
Бургас
събота, април 27, 2024

Разбиха група, организирала канал за бежанци през България. Шофьорите прибирали по над 3 бона

Mиграционният натиск по границите ни е засилен, ежеседмично се задържат шофьори, но рядко се стига до организаторите. Това коментира районният прокурор на Бургас Иван Кирков. Той и директорът на бургаската полиция дадоха подробности за последната акция срещу трафика на бежанци. Службите са работили заедно с ДАНС за пресичане на опити по преминаване на българо-турската граница.

На 19 декември са били задържани 19 души – всички от Афганистан

След бързи оперативни действия са задържани двама шофьори и посредник, организирал преминаването на групата през страната ни. Установено е, че водачът на групата се свързал с трафикантите от границата, като изпращал GPS координати. На мястото бил изпратен автомобил, който по пътя си през България е трябвало да бъде под конвой от още две превозни средства – едно отпред и едно отзад.

На човек е вземана сумата от около 500 евро в зависимост от дължината на канала, по който ще преминат.

Задържаните шофьори са две момчега на по 23 години с чисти досиета. Те са под домашен арест, координаторът е осъждан 15 пъти за кражби, той е задържан под стража. В ареста е и втори организатор – 57-годишна жена, която по данни на МВР вече е осъждана за трафик на мигранти. В нея са открити две оръжия, телефон и сим карти. От апарата са свалени като доказателства снимки и клипове на чужденци, прминаващи границата.

За свършената работа шофьорите са вземали по 3 500 лева за курс. Ако членовете на групата бъдат признати за виновни могат да получат наказание лишаване от свобода до 6 години.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук