18.3 C
Бургас
петък, май 27, 2022

„Чардаш, вино и любов“ зарежда с настроение във вторник

Вечерта на втори март ще обагри с различни нюанси на настроението присъстващите на концерта „Чардаш, вино и любов“ в залата на Операта.

Концертният спектакъл умишлено е съчетал в заглавието си понятия, които правят препратка към житейските наслади, така необходими, особено във време на криза. А изкуството е още по-нужно и незаменимо в трудните времена, измерими вече с близо година, която беляза делника ни с по-голяма доза страх, отколкото е допустимо, за да се поддържа балансът на емоции и здравословното ниво на добро настроение. А „Чардаш, вино и любов“, проект, реализиран по идея на солистката на Бургаската опера Людмила Михайлова, има за цел именно да бъде като антидот на инертността, бездушието и отчаянието. Дори в необичайното време, всеки би трябвало да намери ниша за досег с изкуството, което е насъщен елемент от смисленото и пълноценно съществувание.

Концертът на солистите от Държавна опера Бургас Людмила Михайлова – сопран, Йордан Христозов – баритон и Диман Панчев – бас е насочен към широката аудотория и ще бъде приет радушно от хора от различни възрастни. Красивите музикални мотиви от известни произведения от Росини, Верди, Пучини, Щраус, Лехар, Калман, Хренников и Мусоргски, ще бъдат поднесени с емоционален заряд, който ще наелектризира сцената на Операта, а характерните за оперетното творчество темпераментни танци ще развълнува публиката и ще я зареди с очарователното съчетание  на  чардаша и любовта. На рояла в Зала Опера ще бъдат двете млади и талантливи пианистки Дария Кръстева и Нина Райхел.

Людмила Михайлова е носител на наградата за Активна творческа дейност – Музикант на годината  за 2016 г. на БНР. Тя и сценичните й партньори – Йордан Христозов и Диман Панчев са дългогодишни солисти на Държавна опера – Бургас, изпълняващи централен репертоар и носители на множество награди и отличия.

Чардаш,вино и любов“ е един проект, в който любителите на класическата музика ще чуят едни от  най-известните оперни арии и ансамбли от оперетното изкуство. С много танци и настроение се надяваме публиката да съпреживее с нас една изключителна вечер, която да зареди хората с много любов и надежда,и да прогони апатията, която се трупаше в сърцата ни през пандемията. Всички чакаме с нетърпение да се върне времето, в което се чувствахме свободни. Надявам се нашият концерт да предизвика много настроение и усмивки,и дори и за кратко да ни накара да полетим“, казва Людмила Михайлова.

В богатата и разнообразна програма ще прозвучат:

Ария на Дон Базилио от операта “Севилският бръснар“  на Джоакино Росини, Ария на Тоска от операта “Тоска“ от Джакомо Пучини, Ария на Тасило, Дует на Марица и Жупан и Терцет от оперетата “Графиня Марица“ от Имре Калман, Ария на Силва и Дует на Силва и Едвин, Дует на Бони и Щаси  и Куплети от оперетата “Царицата на чардаша“ – също от Калман,  „Песен на бълхата“ от Модест Мусоргски, Ария на Адела от оперетата “Прилепът“ от Йохан Щраус – син, Ария на Данило и Дует на Анна и Данило от оперетата „Веселата вдовица“ от Франц Лехар, Ария на Лаурета от операта „Джани Скики от Джакомо Пучини,                                                                                                                                                                                                „Песен на пияния“ от Тихон Хренников. Бравурен финал на концертния спектакъл ще бъде прочутата „Наздравица“ от  операта “Травиата“ от Джузепе Верди.

Билети за събитието могат да бъдат закупени на касата на Операта, каса „Часовника“ /пред хотел „България“/, в мрежите на Grabo и Eventim, както и в препратките към събитията в програмата: https://operabourgas.com/bg/programme в официалния сайт на Държавна опера – Бургас.

ВАЖНО:

Според изискванията на Министерството на здравеопазването, присъстващите на концерта трябва да са с предпазни маски, като в залата ще бъдат взети всички необходими противоепидемични мерки. Допустимият капацитет на присъственост в залата е 30 %.

Последни новини
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук