24.1 C
Бургас
неделя, юни 26, 2022

Един милиард лева внесе НАП Бургас в републиканския бюджет през 2018-а година

Териториалната дирекция на Националната агенция за приходите в Бургас завършва годината с внесени в Републиканския бюджет 1 милиард лева, от които 500 млн.лева данъци и 500 млн.лева осигуровки. Резултатът е със 100 милиона лева повече от миналата година.

„Един от основните ни приоритети бе насърчаване на доброволността на плащанията. Убедени сме и резултатите го показват, че с този подход  се постигат по-добри резултати отколкото с прилагането на принудителните мерки. Отчитаме повече декларирани приходи,  ръст на оборотите, внесени доброволно повече данъци, включително и просрочени задължения.  Увеличаваме броя на електронните услуги, продължаваме да подобряваме качеството и бързината на обслужването на нашите клиенти“, коментира териториалният директор на НАП Бургас г-жа Татяна Кънчева.  Ръководителят на приходната администрация в областния център отчете и тенденция на повишаваща се гражданска и фирмена активност по отношение сигнализиране за нарушения на данъчните и осигурителни закони и неиздаване на касови бележки.

Вследствие на контролните действия и повишената им ефективност, органите по приходите са разкрили допълнително установени данъчни и осигурителни задължения за над 39 млн.лв. От тях 24 млн.лева е данъкът добавена стойност, който е трябвало да бъде внесен. Ревизорите на ТД на НАП Бургас са предотвратили с действията си ощетяване на бюджета с тази сума.  Също чрез ревизии са установени невнесени осигуровки за 1,2 млн.лева. За разминавания между придобито имущество и получени доходи са проверени 107 физически лица, 24 от тях  са в процес на ревизия.

През 2018 година са извършени 71 електронни ревизии, при които са установени недекларирани задължения на фирми за над 4 милиона лева.

От началото на годината са събрани и 210 милиона лева просрочени задължения.  Близо 80 процента от тях са платени доброволно, без да се достига до използване на крайните мерки, позволени от закона.

Повече от 400 фирми, всяка една от които със задължение над 100 000 лв., са под  директното наблюдение на териториалния директор. „Активната ни комуникационна политика със задължените лица дава резултати. През годината бургаският бизнес се вслуша в посланието ни при просрочени задължения да търси приходната агенция, а не да бъде в положението на търсен.  Всичко това доведе до сключването на  повече от 280 разрешения за неотложни плащания, а това означава и намаляване на фирмените задължения към държавата”, коментира още териториалният директор г-жа Кънчева.

От проведените през годината търгове в републиканския бюджет са влезли над 3 милиона лева.

От продажба на имоти, благородни метали и МПС, отнети и конфискувани в полза на държавата, са реализирани повече от 1,6 млн. лева приходи.

Над 65 000 лица от региона вече притежават персонален идентификационен код (ПИК) и могат освен всичко останало, и дистанционно да контролират своите работодатели.

Териториалният директор на НАП Бургас г-жа Татяна Кънчева апелира към бургазлии и жителите на областта да изискват касови бележки, да упражняват активен граждански контрол върху търговските обекти и да се възползват от възможността да се спечели чрез Лотарията на НАП с фискални бонове.

Последни новини
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук