18.3 C
Бургас
петък, май 27, 2022

С литийно шествие и осветен рибен курбан Поморие и Ахелой спазиха традициите на Никулден

Днес православният свят почита паметта на Свети Николай Чудотворец. Освен покровител на търговци и банкери, светецът е закрилник и на всички моряци, пътешественици и рибари.

В Поморие и Ахелой празникът започна с литургия в църковните храмове. Литийно шествие, под съпровода на дамски хор „Благовестие“ с диригент Йорданка Туджарова, премина от храм „Свето Рождество Богородично“ до Рибарско пристанище – Поморие. Всички плавателни съдове, през които шествието премина, бяха благословени за здраве и берекет на техните собственици, а в памет на тези, които вече са си отишли, в морето бяха хвърлени венци и цветя.

Кметът Иван Алексиев, председателят на общински съвет Поморие Адам Адамов и заместник-кметовете Янчо Илиев и инж. Кунчо Гайдов уважиха мероприятията и в двата града с излаз на морския бряг. “Нека Св. Николай Чудотворец бди над вас и семействата ви, а всички рибари да се връщат живи, здрави и с пълни лодки. След Гергьовден, за всички нас, хората, родени на морския бряг, Никулден е сред от най-обичаните и тачени празници. На всички именици желая здраве и късмет.”, каза кметът Алексиев.

И тази година традицията на Никулден бе спазена, като за здраве и благополучие на всички бе раздаден осветен рибен курбан.

Последни новини
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук