24.1 C
Бургас
неделя, юни 26, 2022

Видове информационни технологии

Информационните технологии навлизат все по-уверено в живота на съвременния човек. Днес, хората, които все още не използват такива технологии, са много малко. Това са предимно жители на Третия свят или възрастни хора. ИТ технологията се е превърнала в толкова важен елемент на живота, че от нея зависи не само комуникацията, но и бизнеса на хората. Ползването на такива технологии, дори и с цената на кредити онлайн (krediti online), дава голямо предимство на фирмите пред онези, които все още не използват тази технология.

Информационните технологии се делят на няколко групи, с които ще се запознаем по-подробно тук.

ИТ за обработка на данни

Тези данни са необходими за различни задачи, за чието разрешаване са необходими определени алгоритми и други процедури за обработка на информация. За работа с такива технологии не се изискват високо-квалифицирани специалисти, затова те носят голяма полза на компаниите. Тъй като те извършват постоянно повтарящи се рутинни процеси, т.е. еднообразна дейност, с тях може да работи и неспециализиран персонал. Тези технологии позволяват обработката на база данни, съставянето на отчети за дейността и получаването на отговори на всякакви въпроси, свързани с дейността на фирмата, като отговорите са нагледно потвърдени с документи. Основните им функции представляват събирането, обработката и съхранението на данни, както и създаването на доклади и отчети.

ИТ за мениджмънт

Целта на този вид технологии е посрещането на информационните нужди на всеки професионален служител, който трябва да вземе някакви управленчески решения. Тези технологии се използват в средата на управление на информационните системи и са необходими за обработката на данни, което става с помощта на специални информационни средства. С тяхна помощ се решават проблеми от рода на оценка на бъдещото състояние на обекта, оценка на отклонението на получения резултат спрямо планираните показатели, откриване на причините за появилото се отклонение, както и анализ на възможните дейности. Тези технологии спомагат за формирането на редовни, специални, сумиращи и сравнителни отчети.

ИТ за автоматизация на бизнес офиса

Тази система допълва съществуващата вече система за комуникация на персонала, съдейства за рационалното управление и осигурява необходимата информация на персонала, като поддържа процеса на комуникация както вътре в самата компания, така и с външната среда с помощта на компютърна мрежа и други компоненти. Към основните компоненти  на този вид информационни технологии спадат база данни, текстов процесор, електронна поща, както и аудио поща.

Когато става въпрос за активността на информационните технологии, те се делят на следните видове:

Пасивни ИТ

Този вид ИТ се използва за получаване на справка или информация, след като операторът се свърже със системата със някакъв въпрос. Тези ИТ са необходими единствено за събиране и обработка на информация за даден управляван обект, преработка на тази информация и нейното предоставяне в удобна за ползване форма. Благодарение на получените данни, операторът може да вземе решения за начините на управление на обекта. Такива системи съдържат цяла библиотека от работещи програми, всяка от които изпълнява една или няколко функции за централизиран контрол, както и специална разпределителна програма, която избира една или друга работеща програма за изпълнението на всяка конкретна задача.

Активни ИТ

Това са системи, които сред абонамент, сами изпращат на абоната необходимата информация през определен период от време. В тези технологии освен събирането и обработката на информация, се изпълняват и по-специфични функции, като определяне на рационален технологичен режим за отделните технически параметри и др.

Дори и хора, които в момента са безработни, могат да се възползват от предимствата на ИТ, като изтеглят онлайн кредити без трудов договор, които да вложат в тяхното закупуване.

Последни новини
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук